vineri, 8 octombrie 2010

Mierea


    Compozitia mierii este foarte complexa reunind: glucide (zaharide), enzime, acizi organici, microelemente, vitamine, proteine (aminoacizi), apa.
   Cele mai reprezentate glucide din miere sunt fructoza, glucoza si zaharoza.
   In tara noastra, ca si in alte tari europene, principalele sortimente de miere folosite ca medicament sunt:
- mierea de salcam cu rol antiseptic si de calmare a tusei
- mierea de tei care contine farnesol, are actiune antiseptica, dar se recomanda si in bronsite si in insomnii
- mierea poliflora, cu predominanta de roinita este bogata in citrol si geraniol si are rol antiseptic si sedativ
- mierea de menta, specifica Deltei Dunarii, contine mentol si unele uleiuri eterice. Este utilizata ca slab analgezic, carminative, tonic si antiseptic; favorizeaza digestia si este calmanta in diskineziile biliare
- mierea de trifoi contine uleiuri volatile, compusi fenolici si este folosita ca diuretic, antidiareic si expectorant

- mierea de conifere are un continut bogat in saruri minerale si prezinta actiune antiseptica, antiinflamatorie, diuretica si laxativa
- mierea in fagure are valoare biologica ridicata, prin continutul in vitamina A din ceara. Consumarea ei asigura o buna igiena a cavitatii bucale si o buna functie a vederii.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu